כוויות מכל דרגה גורמות לאי נעימות וסבל רב. האזור הפגוע גורם לכאבים, אדמומיות, נפיחות והפרעה בתפקוד היום יומי. כוויות יכולות להגביל מאוד, במיוחד כאשר מדובר בכוויות המופיעות בכפות הידיים, הרגליים ואזורים אחרים אשר מופעלים באופן תדיר.
ניתן להקל על כוויות במספר דרכים, ומכיוון שרוב הכוויות קלות יחסית, טיפול ביתי יעיל יכול להקל באופן משמעותי על הכאבים הנגרמים כתוצאה מהכוויות ולקצר את משך ההחלמה.
קירור
מכיוון שחום הוא הגורם העיקרי להופעת כוויות, קירור האזור הפגוע נחוץ כמעט בכל מקרים של כוויה. הקירור נעשה על ידי שטיפת האזור הפגוע באמצעות מים זורמים קרירים למשך 15-20 דקות. יש לציין שאין להשתמש בקרח או במים קרים מאוד, אשר דווקא יכולים להזיק לאזור הפגוע ולגרום לכוויות קור וסיבוכים נוספים.
במקרים של כוויות נרחבות, ניתן לקרר את האזור על ידי מקלחת צוננת או על ידי שימוש במגבת רטובה. לדוגמא, במקרים של כוויות שמש רצוי להניח מגבת רטובה על האזורים הפגועים ובכך לקרר את העור ולהקל על הכאב.
חבישה
אחת הדרכים להגן על הכוויה ולשמור עליה מפני סיבוכים היא חבישה. את החבישה יש לבצע בעזרת תחבושות המתאימות לטיפול בכוויות, אשר בדרך כלל כוללות חומרי סיכה המונעים את הידבקות הגזה לכוויה. שימוש בתחבושות שאינן מתאימות עלול דווקא לגרום להידבקויות ולהחמיר את מצב הכוויה. החבישה מסייעת במספר דרכים:
- הפחתת הסיכון להתפתחות הזיהומים – החבישה מבודדת את הכוויה מהעולם החיצון ובכך מונעת ממזהמים להתיישב בפצע הכוויה ולזהם אותו. מקרים של זיהום גורמים להופעת דלקת ומגבירים את הכאב וגורמים גם לנפיחות, אדמומיות והארכת משך ההחלמה.
- הגנה מכנית על הכוויה והשלפוחיות – אחד הגורמים החשובים להחמרת המצב של כוויות הוא פגיעה מכנית. כל מכה או חבלה באזור הכוויה עלולים לגרום לפתיחת השלפוחיות או פגיעה בשלמות העור. ולכן, חשוב לחבוש כוויות הממוקמות באזורים שעלולים להיפגע כמו כפות הידיים והרגליים, המרפקים והישבן.
- קיצור תקופת ההחלמה והפחתת ההצטלקות– שימוש בחבישה עוזר להאיץ את ההחלמה ולקצר את הזמן הלוקח לעור להתחדש. ההגנה שהחבישה מספקת לכוויה עוזר למנוע סיבוכים מיותרים ובך מסייעת לקצר את משך ההחלמה ולהפחית את ההצטלקות.
שימוש בקרמים
ניתן לטפל בכמעט כל פגיעה עורית על ידי שימוש בקרמים ומשחות מסוגים שונים. הקרמים הפופולאריים ביותר בטיפול בכוויות הם:
- אלוורה – ג'ל טבעי, המופק מצמח האלוורה אשר עוזר מאוד להקל על כוויות ולשפר את מצבן. האלוורה עוזרת לקירור האזור הפגוע, להפחתת הכאב והדלקת ולהאצת תהליך ההחלמה, ולכן במקרים רבים של כוויות קלות מומלץ מאוד להשתמש באלוורה.
- משחות ללא מרשם רופא – כיום קיימים על מדפי בתי המרקחת משחות רבות לטיפול בכוויות הניתנות ללא מרשם רופא. משחות אלה הן בעיקר בעלות תכונות אנטי-ספטיות ותכונות נוספות המסייעות להפחתת התהליך הדלקתי ולזירוז ההלחמה מהכוויה. המשחות הנפוצות ביותר לטיפול בכוויות הן ביאפיןטרולאמין ומשחות נוספות.
- משחות עם מרשם רופא – כאשר מדובר בכוויות עמוקות יותר, רצוי לקבל טיפול מתקדם יותר הניתן על ידי משחות הדורשות מרשם רופא. המשחה הנפוצה ביותר היא סילברול, אשר עוזרת לטיפול בכוויות אך כוללת תופעות לוואי וסיכון לתגובה אלרגית.
- משחות אנטי-דלקתיות וסטראוידליות– משחות כמו וולטרן או קורטיזון מסייעות להקלה על הגרד והאדמומיות במקרים של כוויות שמש, ושימוש בהן יכול להקל על המצב באופן משמעותי.
משככי כאבים
כוויות מכל דרגה גורמות לכאב רב ובלתי נסבל. אחת הדרכים היעילות ביותר להקל על הכאב ולאפשר תפקוד יום יומי היא על ידי משככי כאבים, ובמקרים של כוויות ניתן להשתמש כמעט בכל סוג של משככי כאבים. כל סוג של משכך כאבים יכול לעזור במקרה של כוויות, ומומלץ לבחור את התרופה על פי הניסיון האישי והמלצת הרופא או הרוקח.