כוויות שמש הוא אחת התופעות הנפוצות ביותר בעונת הקיץ לאחר חשיפה ממושכת לקרינת השמש. כוויות השמש מתבטאות באדמומיות, גרד ורגישות למגע, ומופיעות בדרך כלל מספר שעות לאחר חשיפה לשמש ישירה (בדרך כלל ללא אמצעי הגנה). לאחר מספר ימים, האדמומיות חולפת והמצב מסתיים בהתקלפות העור.
חשוב לזכור שניתן להימנע מכוויות שמש בצורה פשוטה ביותר – שימוש בקרם הגנה, שהייה במקום מוצל והימנעות מחשיפה לשמש בשעות החמות מסייעים להפחית את היארעות כוויות השמש, ולשמירה על העור מנזקים עתידיים.
הסימנים של כווית שמש
קיימים מספר סימנים אופייניים לכוויות שמש:
- אדמומיות של העור – באזור הפגוע מופיעה אדמומיות אשר חולפת תוך מספר ימים. האדמומיות מבטאת את הפגיעה בעור, ולעתים קרובות מתלווים לה עקצוצים, רגישות למגע ונפיחות.
- חום – במקרים רבים, במגע באזורים של כוויות שמש ניתן לחוש חום רב.
- כאבי ראש – במקרים של כוויות שמש נרחבות עלולים להופיע כאבי ראש ועייפות ממושכת.
- שלפוחיות והתקלפות העור – תופעה אופיינית של כוויות שמש היא התפתחות שלפוחיות והתקלפות של העור. מדובר בתופעה המתרחשת מספר ימים לאחר החשיפה לשמש, ובדרך כלל מבטאת את סיום המהלך של כוויות השמש.
כוויות שמש יכולות להופיע בכל אזור בגוף, כולל אזורים מוצנעים או אזורים בלתי צפויים כמו הקרקפת, האוזניים, השפתיים והעיניים. ולכן חשוב להקפיד על הגנה מהשמש בכל עת.
גורמי סיכון לכוויות שמש
כוויות שמש פוגעות בכל אדם הנשאר חשוף לשמש לאורך זמן רב, אך שכיחות יותר בבהירי עור מאשר בכהי עור. באופן כללי, ככל שגוון העור בהיר יותר, הסיכון לפתח כוויות שמש גבוה יותר, ולכן אנשים בהירים חייבים לקחת זאת בחשבון ולהיזהר בהתאם.
הסיבה לכך היא שבעור הכהה מצוי חומר שנקרא מלנין, אשר מעניק הגנה מפני קרינת השמש ולכן מפחית את הסיכון לכוויות שמש. יש לציין שלמרות שבעלי עור כהה לא נשרפים בקלות, הם עדיין בעלי סיכון לפתח את סרטן העור ולכן בכל מקרה יש להתגונן בפני נזקי השמש בדומה לחבריהם בהירי העור.
הטיפול בכוויות שמש
הטיפול בכוויות שמש אמנם לא עוזר לריפוי ושיקום העור, אך יכול להקל על הכאב ואי הנעימות הנגרמת כתוצאה מהכוויות.
כוויות השמש חולפות בדרך כלל באופן ספונטני תוך מספר ימים, ומטרת הטיפול היא להקל על הסבל והכאב. יש לציין שטיפול רפואי בכוויות שמש נדיר יחסית, ומתבצע בעיקר במקרים חריגים כמו כאב חריג, הופעת נפיחות, או הסתבכות של שלפוחיות. הטיפול העיקרי בכוויות שמש הוא:
- משחות אנטי דלקתיות – במידה ומדובר בכאב קיצוני ניתן להשתמש במשככי כאבים, ובדרך כלל משתמשים במשחות שונות כמו וולטרן (הנמכר ללא מרשם רופא). השימוש במשחות יעיל ביותר במהלך היממה הראשונה לאחר הופעת כווית השמש, ומלבד הפחתת הכאב עוזר גם להורדת הנפיחות והקלה על המצב הכללי.
- משחות סטרואידליות – שימוש במשחות המכילות סטרואידים יכול לעזור להפחתת הגרד והעקצוצים הנלווים לכווית השמש. יש לציין ששילוב של משחות סטרואידליות עם משחות אנטי דלקתיות נחשב ליעיל ביותר ומומלץ ביותר. חשוב לזכור ששימוש בסטרואידים גורר תופעות לוואי, ובמקרים של שימוש עורי ממושך ניתן לעתים להבחין בהופעת אקנה, שינויים בעובי העור וסימנים נוספים.
- משככי כאבים דרך הפה – במקרים קיצוניים, ובעיקר כאשר נלווים לכוויות השמש חום גבוה וכאבי ראש, ניתן גם להשתמש בתרופות הניתנות דרך הפה כמו איבופרופן (אדוויל או נורופן) אשר יפחיתו את הכאב ויסייעו כנגד התהליך הדלקתי.
- שימוש בקרמים ובאלוורה להרגעת העור – שימוש בקרם לחות מסייע להרגעת העור, בעיקר בשלב ההתקלפות. כמו כן, ניתן להשתמש באלוורה העוזרת להרגעת העור ולקירור האזור הפגוע.