כוויה היא אחת הפגיעות הביתיות הנפוצות ביותר, וכמעט לא קיים אדם של נכווה לפחות פעם אחת בחייו. הכוויות נפוצות בזמן עבודות מטבח, בזמן עבודה על הרכב ואפילו כתוצאה ממקלחת או חשיפה אל השמש ולכן כדאי מאוד להיות מודעים לדרכי הטיפול השונות לאחר כוויה.
הטיפול הביתי בכוויות כולל פעולות פשוטות כמו קירור האזור, חבישה ושימוש במשחות שונות, וברוב המקרים מביא לשיפור משמעותי תוך מספר ימים. עם זאת, קיימות פעולות אחרות אשר יכולות לגרום לנזק, ולכן יש להכיר את דרכי הטיפול הטובות ביותר.
הטיפול הביתי בכוויות קלות
הטיפול העיקרי בכוויות קלות (דרגה 1 ו-2) הוא טיפול ביתי, ואלה כוויות שמחלימות בדרך כלל תוך מספר ימים. הטיפול העיקרי בכוויות אלה הוא:
- שטיפת האזור במים זורמים וקירור הכוויה – יש להחזיק את האזור הפגוע תחת מים זורמים למשך כ-15 דקות, עד שהכאב מוקל. בדרך זו מקטינים בצורה הדרגתית את הטמפרטורה של העור, ומאפשרים לתהליך שפוגע בעור להפסיק. כמו כן קירור האזור מפחית את הנפיחות ומקל על ההחלמה מהכוויה. במידה ולא ניתן לשטוף את האזור בצורה טובה, ניתן לקרר אותו על ידי מגבת רטובה אך לא על ידי קרח!
- חבישה על ידי גזה סטרילית – לאחר השטיפה, חשוב לחבוש את האזור על מנת להימנע מזיהומים, להגן על השלפוחיות ולהפחית את הכאב. במקרים אלה רצוי להשתמש בגזות המתאימות לחבישה של כוויות (מכילות בדרך כלל וזלין או חומר סיכוך אחר) ולא בגזת כותנה רגילה אשר עשויה להידבק.
- מריחת קרמים ומשחות – במהלך הימים הקרובים לאחר הופעת הכוויה, ניתן להשתמש בקרמים שונים על מנת להקל על הכוויה ולהאיץ את תהליך ההחלמה. הקרם הפופולארי ביותר במקרים אלה הוא כמובן קרם אלוורה, אשר מרגיע את העור ומקרר אותו. כמו כן, רצוי להקפיד על שימוש בקרם לחות שימנע מהעור להתייבש וניתן גם להשתמש בקרמים אנלגטיים כמו וולטרן להקלה על הכאב.
- שימוש במשככי כאבים – כוויות עשויות לגרום לכאב רב ולמנוע תפקוד תקין, ולכן כדאי מאוד להשתמש במשככי כאבים הניתנים ללא מרשם רופא, כמו איבופרופן (אדוויל או נורופן), נרוסין, אופטלגין, אקמול ואחרים.
פנייה לרופא בשל כוויות קלות
כוויות קלות הן אירוע שכיח ביותר, וכמובן שאין צורך לפנות לרופא בכל מקרה של כוויה קטנה. במקרים אלה, מומלץ לפנות לרופא במקרים בהם הכוויה לא מראה שיפור תוך מספר ימים, גורמת לכאב קיצוני או נפיחות רבה וכאשר מתפתח זיהום.
כמו כן, מומלץ לקבל ייעוץ רפואי במקרה שמדובר בכוויה בכפות הידיים, הפנים, הישבן או בקרבת מפרקים (במקרים אלה תהליך ההחלמה מורכב יותר וחשוב להתייעץ עם איש מקצוע).
מה יש לא לעשות בזמן כוויה
כפי שניתן לראות, הטיפול הביתי בכוויות הוא פשוט ביותר, וניתן להקל על סימני הכוויות בצורה פשוטה ביותר באמצעים ביתיים.
עם זאת, חשוב לזכור שבמקרים של כוויות ביצוע פעולות לא נכונות יכול לגרום לנזקים שונים כמו האטת תהליך הריפוי, החמרת הכאב ואף הופעת צלקות. ועל כן, בזמן טיפול בכוויות מומלץ להימנע מהפעולות הבאות:
שימוש בקרח ישיר
באופן אינסטיקטיבי, הדרך הטובה ביותר לקרר את האזור הפגוע הוא כמובן על ידי קרח, אך במקרים של כוויות שימוש בקרח ישיר לא מועיל ואף יכול להזיק להחלמת הכוויה. הקרח גורם לכיווץ כלי דם ואף עשוי להביא להופעת כוויות קור, ולכן לא מומלץ להשתמש בו בזמן כוויה וניתן להסתפק בשטיפה במים קרים.
חבישה באמצעות גזה נדבקת
אחת התופעות השכיחות בזמן כוויות הוא הידבקות התחבושת לכוויה. תופעה זו אופיינית בעיקר כאשר מדובר בכוויה "רטובה", ולכן אין להשתמש בגזה רגילה לחבישת כוויה אלא חשוב להקפיד על שימוש בגזה ייעודית, אותה ניתן לרכוש בכל בית מרקחת וחשוב מאוד שתהיה בכל בית.
שימוש ב"תרופות סבתא" אשר יכולות לגרום לזיהום
בעבר היה נהוג לטפל בכוויות באמצעות מרכיבים טבעיים כמו חלבון ביצה, חמאה, יוגורטים, משחות שיניים וחומרים נוספים. כיום ידוע ששימוש במרכיבים כאלה יכול דווקא לגרום להופעת זיהומים ולכן מומלץ לטפל בכוויה באמצעים הקונבנציונלים כמו אלוורה וקרמים נוספים.
אין לפוצץ שלפוחיות
שלפוחיות הן מאפיין חשוב מאוד של כוויות מדרגה 2, ופיצוץ השלפוחיות באופן עצמאי נעשה על ידי אנשים רבים אשר נוטים לנקז את השלפוחיות על ידי שימוש במחט. פיצוץ השלפוחיות אמנם מקל על הכאב ומסייע להתמודדות עם הכוויה, אך עשוי לגרום להופעת זיהום, ולכן לא מומלץ. במקרים של שלפוחיות, יש לחבוש את האזור בעזרת תחבושת ייעודית ולהמתין עד ניקוז השלפוחית באופן עצמאי. במקרים שהכאב רב והשלפוחית מונעת תפקוד תקין (כמו במקרים שהיא מופיעה על האצבעות או בכף היד), ניתן לפנות לרופא בבקשה לטיפול מסודר.
הטיפול בכוויות קשות
כוויות בדרגה 3-4 נחשבות לכוויות קשות יותר, ואינן שכיחות במהלך תאונות ביתיות. כוויות אלה כוללות בדרך כלל כוויות כתוצאה מכימיקלים, התחשמלות או אש ישירה, ודורשות טיפול רפואי מיידי. במקרים אלה חשוב להזעיק באופן מיידי את כוחות ההצלה (על ידי חיוג 101) וניתן להתחיל בפעולות הבאות:
- הרמת חלקי הגוף הפגועים – חשוב להרים את החלק הפגוע מעל גובה הלב, על מנת להפחית את איבוד הנוזלים.
- כיסוי החלק הפגוע – יש להשתמש בתחבושות ייעודיות או בשמיכות מתאימות לכיסוי כוויות (נמצאות בכל כיס עזרה ראשונה). במידה ולא ניתן להשיג כאלה, ניתן להשתמש במגבת רטובה.
בדומה לכוויות הקלות, טיפול לא נכון בכוויות קשות יכול גם כן לגרום לנזקים רבים. במקרים אלה, חשוב להקפיד על ההנחיות הבאות:
- אין להסיר את הבגדים השרופים – הסרת הבגדים באופן עצמאי יכול "לקרוע" את העור ולהחמיר את הנזק.
- אין לקרר את האזורים הפגועים באופן קיצוני– לעומת הכוויות הקלות, במקרים אלה קיימת פגיעה נרחבת בעור ולכן קירור לא מבוקר יכול להביא להיפותרמיה.
קראו עוד על כווויות וטיפול בהן: