כוויה היא אחד האירועים הרפואיים השכיחים ביותר, ומכיוון שבדרך כלל מדובר בפגיעה קלה ביותר הטיפול בה הוא בדרך כלל פשוט מאוד.
הטיפול הראשוני בכוויה כולל את קירור האזור בעזרת מים זורמים, שימוש בקרמים, מנוחה וחבישה. במקרים מתקדמים יותר יש לטפל בסיבוכים המערכתיים במידת הצורך ולבצע טיפולי עור מתקדמים יותר כאשר מדובר בכוויות קשות הגורמות נזקים חמורים ביותר.
טיפול ראשוני בכוויה
הטיפול הראשוני בכוויה כולל מספר שלבים בסיסיים, ובדרך כלל נעשה בבית. הטיפול הראשוני כולל:
- קירור האזור– יש לקרר את האזור הפגוע באמצעות מים זורמים למשך 15-20 דקות. אין להשתמש בקרח או במים קרים מדי העלולים לגרום לנזק לאזור הפגוע.
- חבישה– על מנת להגן על הכוויות חשוב לחבוש אותן באמצעות פדי גזה ייעודיים. מדובר בתחבושות מיוחדות, המיוצרות בדרך כלל על בסיס ווזלין או חומר סיכוך אחר אשר מונע את הידבקות התחבושת לכוויה. חשוב מאוד לא להדק את התחבושת יותר מדי, מכיוון שזה עלול לגרום ליצירת לחץ על הכוויה. החבישה נדרשת בימים הראשונים שלאחר הכוויה ובהמשך במידה ויש שלפוחיות חשופות או קיים סיכון לנזק לאזור הכוויה.
- שימוש במשככי כאבים– הכוויה גורמת בדרך כלל לכאבים עזים, ולכן מומלץ להתחיל טיפול במשככי כאבים מיד לאחר יצירת הכוויה. ניתן להשתמש בכל סוג של משככי כאבים כמו אקמול, אופטלגין או איבופרופן (אדוויל ונורופן).
שימוש בקרמים
הטיפול הביתי בכוויה ממשיך מספר ימים לאחר הופעת הכוויה, וכולל בדרך כלל שימוש בקרמים מסוגים שונים:
- אלוורה– ג'ל טבעי בעל השפעה נהדרת על העור, אשר גורם לקירור האזור, הפחתת הרגישות והגרד ושיכוך הכאב. כמו כן, האלוורה מספקת לעור הפגוע נוטריינטים חיוניים אשר גורמים לזירוז תהליך ההחלמה ומניעת הצטלקות.
- קרמים ייעודיים לטיפול בכוויות– כיום קיימים מספר קרמים ומשחות לטיפול בכוויות. בדרך כלל מדובר בקרמים בעלי תכונות אנטיספטיות אשר מונעים זיהום ודלקת. הקרמים הפופולאריים ביותר ללא מרשם רופא הם ביאפין ובפנטן, אשר מספקים שיפור משמעותי למצב העור ומקלים על תהליך ההחלמה. במקרים קשים יותר (כוויות מדרגה 2 ו-3) ניתן להשתמש בקרם סילברול אשר דורש מרשם רופא וכולל תופעות לוואי מסוגים שונים.
טיפול בכוויות קשות
כוויות קשות כוללות פגיעה נרחבת בעור ועלולות להביא לקריסת מערכות שונות, ולכן הטיפול בהן אגרסיבי יותר. בדרך כלל הטיפול בכוויות מסוג זה מתבצע בבית החולים וכולל:
- מתן אנטיביוטיקה ונוזלים– בכוויות מסוג זה נותנים אנטיביוטיקה ונוזלים דרך הווריד על מנת להפחית את הסיכון להתפתחות זיהום או להתייבשות. בכוויות קשות קיים סיכון מוגבר לזיהומים מקומיים ומערכתיים (כולל יצירת אלח דם) ולאיבוד נוזלים משמעותי וירידה בנפח הדם, ולכן רוב נפגעי הכוויות מטופלים באנטיביוטיקה ונוזלים עד שהם מתאזנים.
- הטריה השתלת עור– אחת הפרוצדורות הנפוצות במקרים של כוויות היא הטריה והשתלת עור, שבעזרתה מעבירים פיסת עור בריאה אל האזור הפגוע ובכך מאפשרים לו להחלים מהר יותר. ההטריה היא פרוצדורה במהלכה מנקים את האזור הפגוע ומסירים את שכבות העור המתות. לאחר מכן, מסירים עור מחלקים בריאים בגוף, מבצעים בו מספר מניפולציות על מנת להגדיל את שטח הפנים שלו ותופרים חזרה לאזור הפגוע. למרות שמדובר בפרוצדורה מורכבת, היא מבוצעת ביחידות הכוויות באופן יום יומי ומצילה את חייהם של נפגעי כוויות רבים.
- הורדת לחץ– קיימים מקרים בהם הגלד של הכוויות מפעיל לחץ על כלי דם שונים, בעיקר בגפיים ובחזה. במקרה זה מבצעים פרוצדורות כירורגיות להורדת הלחץ ולחידוש אספקת הדם לאזורים הפגועים אשר עלולים להיפגע באופן משמעותי ללא הטיפול.