טיפולי לייזר הם טיפולים נפוצים ביותר להסרת שיער עודף מהגוף. במהלך הטיפול, משתמשים בקרני לייזר אשר כוללים גלי אור באנרגיה גבוהה, אשר בסופו של דבר מובילים להשמדת השיער לצמיתות.
למרות שמדובר בטיפול בטוח יחסית, במקרים שונים מטופלים התלוננו על הופעת כוויות באזור הטיפול, ומדובר בתופעת לוואי מוכרת וידועה.
איך טיפול הלייזר גורם לכוויה?
במהלך טיפול הלייזר, מתאימים את עצמת הקרניים לסוג העור. בעוד קיימים סוגי עור רגישים ביותר, בהם יש להשתמש בלייזר בעצמה נמוכה, יש גם סוגי עור אחרים עמידים יותר, אשר עליהם ניתן להשתמש בקרני לייזר בעצמה גבוהה יותר.
בכל מקרה, התאמת עצמת הקרן לסוג העור חשובה ביותר, ואי התאמה עלולה לגרום לשימוש בעצמת קרן גבוהה יותר ולהופעת כוויות.
אי לכך, חשוב מאוד לבצע את הטיפולים האלה אצל מטפלים מנוסים בעלי הכשרה טובה, אשר יודעם לזהות את סוג העור ולהתאים את עצמת הקרן למטופל בצורה שמונעת התפתחות כוויה.
גורמי סיכון לכוויות לאחר טיפול לייזר
כפי שנאמר, הסיכון להופעת כוויות לאחר טיפולי לייזר משתנה בין אנשים שונים. קיימים מספר גורמי סיכון לכוויות בטיפולי הלייזר:
- סוג העור וצבעו – באופן כללי, בעלי עור כהה נמצאים בסיכון רב יותר להופעת כוויות לאחר טיפולי לייזר. אצל בעלי עור כהה יש להשתמש בלייזר בעצמה גבוהה יותר, ובכך הסיכון לכוויות וסיבוכים אחרים עולה. יש לציין שקיים קשר ישיר בין שיזוף לבין הופעת כוויות ונזקים נוספים לאחר טיפולי לייזר, ולכן חשוב להתאים את הטיפול לצבע העור ורמת השיזוף.
- חשיפה לשמש – קרינת השמש היא גורם ידוע לכוויות שמש, וכאשר משלבים טיפולי הסרת שיער עם חשיפה לשמש קיים סיכון מוגבר להופעת כוויות. במקרים אלו, חשיפה לשמש מיד לאחר הטיפול יכולה להגביר את הסיכון לכוויות שמש קשות, ומצד שני הגעה לטיפול עם כוויות שמש מגבירה את הסיכון להופעת כוויות במהלך הטיפול.
- נסיון והכשרת המטפל – ככל שהמטפל מנוסה יותר, הוא ידע להתאים את עצמת הלייזר לסוג העור. מצד שני, מטפלים בעלי הכשרה לקויה או ללא נסיון רב, יכולים לטעות ולהשתמש בלייזר בעצמה גבוהה מדי, הגורמת להופעת הכוויות. אי לכך, לפני התחלת הטיפול חשוב לשאול לגבי ההכשרה והנסיון של המטפל, ורצוי להישאר עם אותו מטפל למשך כל מפגשי הטיפול.
- סוג המכשיר – כיום מכשיר הלייזר המשמשים להסרת שיער הם מתקדמים יותר, ומאפשרים טיפול בטוח יותר. שימוש באורכי גל שונים על פי סוג העור מפחית את היארעות הכוויות כתוצאה מטיפולי לייזר, ולכן מומלץ מאוד לבצע את הטיפול על ידי מכשירים מתקדמים וחדישים.
הימנעות מכוויות לאחר טיפול לייזר
טיפול להסרת שיער בלייזר הוא טיפול ממושך, הכולל 10-12 מפגשים. מכיוון שגורם הסיכון העיקרי לכוויות הוא צבע העור וחשיפה אל השמש, ניתן להימנע מהופעת הכוויות על ידי מספר דרכים:
- התחלת הטיפול בחורף – שלבי הטיפול הראשונים כוללים שימוש בעצמת לייזר גבוהה יותר, מכיוון שבטיפולים אלה יש להתמודד עם כמות שיער גדולה יותר. התחלת הטיפול בחורף, מבטיחה שהעור המטופל ייחשף לפחות קרינת שמש, ולכן הסיכון לפתח כוויות יורד. כאשר מתחילים טיפול בקיץ, השילוב של חשיפה לשמש, כוויות שמש ושיזוף מגביר את הסיכון להופעת הכוויות, ולכן מומלץ להימנע מכך ולהתחיל טיפול בחורף.
- הגנה מפני השמש – חשוב מאוד להצניע את האזורים המטופלים על מנת להימנע מכוויות שמש ושיזוף. במידה ומדובר באזורים חשופים כמו הידיים או הפנים, רצוי לחבוש כובע רחב שוליים וללבוש בגדים ארוכים במהלך הטיפול, ובכל מקרה להשתמש בקרם הגנה בעל מקדם הגנה גבוה.
- טיפול באזורים מוצנעים – במידה ומדובה בטיפול באזורים מוצנעים כמו בית השחי והמפשעה, חשוב להקפיד על מניעת חשיפתם אל השמש בדרכים שונות (כמו לבישת מכנסיים או חולצה עם שרוולים) – אזורים אלה רגישים יותר, וחשיפתם לשמש תגביר את הסיכון לכוויות.