כוויות בדרכי הנשימה הן מצב מסוכן מאוד המוביל למוות במקרים שונים, ונגרם בדרך כלל לאחר שאיפת עשן או גזים אחרים.
בדומה לכוויות בעור, בכוויות של דרכי הנשימה הגז שנשאף גורם לפגיעה קשה בתאי האפיתל המצפים את דרכי האוויר. כתוצאה, מופיעה באזור תגובה דלקתית הגורמת לנפיחות והתפתחות בצקת, אשר בסופו של דבר יכולה לגרום לחסימת נתיב האוויר ולחנק. התהליך הדלקתי הגורם למצב מסכן החיים מופיע תוך מספר שעות, והנפיחות והבצקת נעלמים בדרך כלל תוך מספר ימים.
כוויות במערכת הנשימה נפוצות במקרים של שריפות במקומות סגורים או חשיפה לכימיקלים מסוכנים, ויש לזכור שלמרות שלעתים ברגעים הראשונים לאחר הכוויה ההרגשה הכללית יכולה להיות טובה, התהליך מסכן החיים עלול להופיע מאוחר יותר ולכן חשוב להגיע לטיפול רפואי מתאים באופן מיידי.
הגורמים לכוויות במערכת הנשימה
קיימים מספר גורמים המובילים להופעת כוויה במערכת הנשימה, אך המנגנון להופעת הכוויה פשוט מאוד – שאיפה של גזים מסוכנים גורמת לפגיעה בתאי מערכת הנשימה ולהופעת הכוויה. הגורמים העיקריים לכוויה במערכת הנשימה הם:
- שאיפת עשן – נגרמת בעיקר לאנשים הנמצאים בתוך בניין בזמן שריפה או אצל כבאים.
- שאיפת קיטור או אוויר חם – מקרים של חשיפה לאוויר בטמפרטורה גבוהה או לקיטור יכול לגרום לפגיעה בתאי דרכי האוויר ולכוויה.
- שאיפת אדים של כימיקלים מסוגים שונים – שאיפת כמות גדולה של חומרים כמו אקונומיקה, חומצות אחרות וחומרים רעילים נוספים עלולה לגרום להופעת כוויה בדרכי הנשימה. המגע של חלקיקי החומירים המסוכנים עם תאי דרכי הנשימה גורם להופעת הכוויה והסימנים האופייניים.
הסימנים של כוויה במערכת הנשימה
כוויה במערכת הנשימה נחשבת לכוויה חמורה ביותר, ולכן בכל אדם שנכווה בצורה קשה (בעיקר כאשר מדובר במקום סגור) יש לחשוד בכוויה בדרכי הנשימה ולהעניק טיפול מתאים. הסימנים האופייניים לכוויה במערכת הנשימה הם:
- פיח סביב החיריים – מבטא את שאיפת העשן והחומרים המסוכנים. בדרך כלל נלווה לצריבה וחרכים של הנחיריים.
- ליחה כהה – מכיוון שנשאפה כמות גדולה של עשן, הנפגעים מפרישים כמות גדולה של ליחה בגוון פחמי.
- צרידות וסטרידור – נגרמת בשל הפגיעה במיתרי הקול וחסימת נתיב האוויר לאחר שאיפת העשן.
- מצוקה נשימתית – הסיבוך העיקרי והחשוב ביותר של כוויות בדרכי הנשימה הוא מצוקה נשימתית, אשר מתחילה להופיע מספר שעות לאחר שאיפת העשן. המצוקה הנשימתית נגרמת לאחר התפתחות בצקת בקנה הנשימה הגורמת לחסימת נתיב האוויר, ומתבטאת בעיקר על ידי מאמץ נשימתי כבד וירידה בסטורצית החמצן בדם. המצוקה הנשימתית היא הגורם העיקרי שבגללו יש להניק טיפול מתאים ומיידי לסובלים מכוויה במערכת הנשימה, וללא טיפול כזה המצב יכול להחמיר ואף לגרום למוות תוך זמן קצר.
הטיפול בכוויה במערכת הנשימה
הטיפול בכוויה במערכת הנשימה חיונית, ומתבצע בדרך כלל על ידי צוותי ההצלה עוד באתר השריפה ולפני ההגעה לבית החולים. בגלל החשד לחסימת נתיב האוויר, הטיפול הראשוני בכוויות במערכת הנשימה הוא פתיחת נתיב האוויר המתבצעת על ידי החדרת טובוס (אינטובציה) או פיום קנה.
אינטובציה היא פרוצדורה פשוטה במהלכה מוכנס צינור אל קנה הנשימה, ומאפשר את מעבר האוויר דרכו. בזכות האינטובציה, נתיב האוויר נשאר פתוח, הבצקת המתפתחת כתוצאה מהכוויה לא גורמת לחסימת הקנה, ומתאפשרת נשימה תקינה. פיום קנה הוא פרוצדורה מתקדמת יותר המתבצעת במקרים קשים יותר, ובמהלכה פותחים את קנה הנשימה מבחוץ ובעזרת מכשור ייעודי מאפשרים כניסת אוויר לריאות.
לאחר הטיפול הראשוני, נפגעי כוויה במערכת הנשימה חייבים להגיע אל בית החולים להמשך טיפול הכולל שימוש בחמצן, טיפול אנטיביוטי ושימוש בתרופות נוספות.