הסרת שיער באמצעות קרני אינפרא אדום היא תהליך פופולארי ביותר בשנים האחרונות המסייע לאנשים רבים להיפטר משיער גוף מיותר. במהלך הטיפולים, מכשיר האינפרא אדום שולח גלי אור באורכים שונים, הכוללים גלי אינפרא אדום.
גלי האור הנשלחים הם בעלי אנרגיה גבוהה, ההופכת לאנרגיית חום אשר מתמקדת במלנין (סוג של פיגמנט המצוי בשורש השערה) וגורמת להשמדת השערה.
למרות שמדובר בשיטה יעילה ביותר להיפטר משיער עודף, אשר תוך 10-12 טיפולים גורמת לתוצאה מושלמת, שימוש בקרני אינפרא אדום להסרת שיער כולל תופעות לוואי שונות, ובהן הגברת הסיכון לכוויות.
איך נגרמות כוויות בטיפולי הסרת שיער?
הטיפול להסרת השיער גורם לחימום האזור המטופל לטמפרטורה של כ-60 מעלות. חימום האזור והתמקדות הקרניים בפיגמנט מלנין גורם בסופו של דבר להסרת השיער לצמיתות ולתוצאות המבוקשות.
עם זאת, במקרים רבים, החום הרב הנגרם במהלך הטיפול גורם להופעת כוויות, ובמקרים נדירים מהלך הטיפול מסתיים אף בצלקות ובנזקי עור שונים. ועל כן, חשוב מאוד להקפיד לבצע את הטיפולים האלה במקומות מסודרים, לוודא מהי הכשרתם של המטפלים ולהכיר את גורמי הסיכון השונים.
יש לציין שבמכוני יופי מסוימים מעסיקים רופאים כלליים ואף רופאי עור לביצוע הפרוצדורה, וחשוב לוודא פרטים אלה לפני תחילת הטיפולים.
גורמי סיכון לתופעות לוואי מטיפול באינפרא אדום
תופעות הלוואי העיקריות של הטיפול באינפרא אדום הן אדמומיות, רגישות האזור, נפיחות וכוויות. בדרך כלל מדובר בתופעות לוואי קלות החולפות תוך מספר שעות עד מספר ימים, אך במקרים רבים, ובעיקר במקרים של כוויות קשות עלול להיגרם נזק ארוך טווח והישארות צלקות. גורמי הסיכון העיקריים להופעת כוויות לאחר טיפולי אינפרא אדום הם:
- סוג העור ורגישותו – לכל אדם סוג עור אחר בעל רגישות שונה, ולכן קיימים מקרים בהם קרן האור גורמת אצל אנשים מסוימים לכוויות קלות לאחר הטיפול, בעוד אצל אנשים אחרים אינה גורמת לנזק. באופן כללי, ככל שצבע העור כהה יותר יש להשתמש בקרן בעצמה גבוהה יותר, ולכן הסיכון להופעת כוויות עולה. בכל מקרה, קיימת שונות רבה בין אנשים ולכן חשוב להכיר את סוג העור ולהתאים את עצמת הקרן לרגישותו.
- הכשרת המטפל וניסיונו – מקרים של הופעת כוויות נפוצים יותר כאשר מדובר במטפל בעל ניסיון והכשרה מועטים. ככל שניסיונו של המטפל רב יותר, הוא יודע להתאים את עצמת קרן האור לסוג העור בצורה טובה יותר, ובכך מפחית את הסיכון להופעת כוויות. ולכן, חשוב לבדוק לפני תחילת הטיפולים את ניסיונו של המטפל והכשרתו, במיוחד במקרים בהם המטופלים הם עם עור רגיש במיוחד.
- חשיפה לשמש – לאחר הטיפול חשוב מאוד להישמע להנחיות המטפל בנוגע לחשיפה לשמש. במקרים רבים, חשיפה לשמש מגבירה את הסיכון לפגיעה בעור ולכתמי שמש, וכן להופעת כתמי פיגמנטציה. כוויות השמש לאחר טיפול להסרת שיער נפוצות מאוד, ולכן חשוב להקפיד על הימנעות מחשיפה לשמש ומריחת קרם הגנה בעל מקדם הגנה גבוה.
מה עושים במקרים של כוויות לאחר טיפול אינפרא אדום?
הטיפול לאחר כוויות כתוצאה מחשיפה לקרינת אינפרא אדום דומה מאוד לטיפול בכוויות שמש וכולל בעיקר את הרגעת העור על ידי קרמים כמו אלוורה או קרמים ייעודיים לטיפול בכוויות.
כמו כן, במקרים של כוויות קשות או אירועים חוזרים של כוויות לאחר הטיפול מומלץ לשקול את המשך הטיפול, שכן קיים סיכוי גדול לנזקים עתידיים כמו הופעת צלקות, כתמי פיגמנטציה או בעיות עור אחרות. בכל מקרה, חשוב להתייעץ עם המטפל או עם כל רופא עור בנוגע לטיפול בכוויות ולהחלטה האם להמשיך את טיפולי הסרת השיער בשיטה זו.